dimecres, 19 de setembre del 2012

Preparant la vostra estada a Empúries


A través del bloc us hem fet arribar els guions de continguts que treballarem a les diferents activitats que farem durant la vostra estada al Camp d’aprenentatge Empúries. Així mateix també us hem enviat el conte i el material de presentació d’aquestes activitats per als alumnes. És molt convenient que ho treballeu a l’aula abans de venir

Quan vingueu al CdA, recordeu-vos de portar un exemplar imprès del quadern de síntesi per a cada alumne i també per a cada mestre si ho creieu oportú.

Mentre sereu amb nosaltres, a cada itinerari l’alumnat treballarà un quadern de camp que li facilitarem, juntament amb un suport per a poder escriure que haurà de retornar després de cada activitat. És imprescindible, doncs, que cadascú porti el material necessari per a poder prendre anotacions. La roba d’abric per si refresca -recordeu que estem vora el mar i la marinada que s'aixeca a partir del migdia sol ser fresca i humida- paravent, xubasquero, capelina o paraigua per a la pluja i una gorra o barret per al sol, també són necessaris. Ja veieu que enguany el temps és difícil de preveure, per tant, cal venir preparats per a tot. Cal pensar en portar calçat adequat per a caminar i protecció solar si es creu convenient.


Hem de confiar que el bon temps ens acompanyarà. Podeu comprovar-ho tot seguit:

El temps a l'Escala els propers cinc dies


Així mateix cal que us recordeu de portar, a més de la farmaciola tradicional per a les contingències que pugueu necessitar normalment, una altra de petita per a cada grup per poder portar a la motxilla durant les sortides, pel cas que sigui necessari fer alguna cura d’urgència.

Si resumim el que és necessari portar: útils d'escriure; roba d’abric; paravent, xubasquero, capelina o paraigua per a la pluja; gorra o barret per al sol; protecció solar, si es creu convenient; calçat adequat per a caminar; i, qui ho cregui necessari, una motxilla petita i cantimplora. Per part del Centre, una farmaciola petita per a cada grup amb les cures d’urgència per poder portar a la motxilla durant les sortides de camp i un exemplar imprès del quadern de síntesi per a cadascú.

Enguany heu de fer el pagament del preu públic de 3 € per alumne i dia (en el vostre cas, 9 € per alumne), uns dies abans de venir al CdA, quan sapigueu el nombre d'alumnes que vénen. Recordeu que quan vingueu ens heu de portar complimentat el full d'inscripció definitiva juntament amb el justificant de l'ingrés o transferència al compte del CdA del preu públic i un llistat amb tots els alumnes que vénen a l'estada. En aquest llistat hi haureu de fer constar l'alumnat amb exempcions al pagament del preu públic i, si n'hi hagués, hi haureu d'adjuntar la fotocòpia compulsada pel centre dels justificants d'aquestes exempcions. En cas que a darrera hora es produís alguna baixa, us serà abonada pel CdA durant l'estada.

Cal que feu tres grups amb el mateix nombre d'alumnes per als itineraris i dos grups per a l'activitat de presentació, a l'escola abans de venir. També és convenient que ens digueu si hi ha algun grup amb un nivell diferent o si tots els grups tenen diversitat de nivells. 
També és necessari que ens confirmeu, com més aviat millor, el nombre d'alumnes que vindran per tal de poder imprimir el material.

És imprescindible la presència d’un professor/a acompanyant per cada grup d’alumnes, ja que és qui ha de vetllar pel manteniment de l’ordre i la disciplina de l’alumnat. És recomanable, doncs, la presència d’un professor/a més que el nombre de grups de treball pel cas que hi hagi algun problema o algun accident. En cap cas es farà una activitat amb un grup sense professor/a acompanyant. Si cal reduir el nombre de grups i l’augment de la ràtio d’alumnes no permet fer alguna de les activitats previstes, s’haurà de substituir per alguna altra. En el vostre cas, si veniu amb 5 acompanyants per a tres grups de treball, no hi hauria d'haver cap problema en aquest sentit.
 

El professorat del CdA sovint apliquem el sistema d’anar fent preguntes als alumnes destinades a detectar-ne els coneixements previs, i aprofitar les seves respostes, encertades o no, per conduir l’activitat i centrar-ne l’atenció. De vegades ens trobem amb professorat que s’inquieta amb aquest procediment. Volem remarcar que en cap cas no es tracta de judicar els coneixements de l’alumnat ni les metodologies del centre.

Si teniu algun dubte, estem a la vostra disposició.

Fins ben aviat

Gerard

dissabte, 15 de setembre del 2012

MASLE i síntesi

I el divendres, el MASLE: el Museu de l'Anxova i de la Sal.

També en aquest cas tenim la presentació i la guia didàctica.

¿Síntesi? Vaja, com un tancament, com un resum, com treure conclusions de tot plegat...


Caldrà que porteu un exemplar del quadern de síntesi imprès per a cadascun dels participants a l'estada.

Per a qualsevol dubte estem a la vostra disposició.
Gràcies
Fins ara
Gerard


Les cales de l'Escala i can Cinto Xuà

Ja tornem a ser aquí!
Us proposem un material per a treballar a l'aula abans de fer l'itinerari per les cales de l'Escala i la visita a la casa que va tenir com a darrer habitant en Cinto Xuà, un pescador de tota la vida.


Com de costum, hi ha la presentació per a treballar a classe amb l'alumnat i la guia didàctica per als/les mestres.
Esperem que la visita al barri vell de l'Escala us serveixi per a comparar-lo amb el vostre barri.
Fins aviat
Gerard

Infografies d'una ciutat romana


Hola a tothom!

¿Heu començat a llegir el conte d'en Màrius d'Empúries?
¿Voleu saber com vivien en Màrius, els grecs i els romans de l'Antiguitat?
¿Com era una taberna com la de la Safo?
¿I la termopholia on anaven a dinar?
¿I les termes on en Tiberi i la Gala es banyaven?

¿Us agradaria veure infografies de les antigues ciutats romanes?
¿Què deu voler dir això d' infografia?



Aneu al bloc de l'Eduardo Barragán:  
http://italicaromana.blogspot.com
Durant un minut us podeu moure tranquil•lament per una domus, una ínsula, unes termes...

¿Per què no feu una ullada als següents?


Una ínsula  Una taberna  Una cuina  Un campament militar

Una basílica  Una ciutat  Un fòrum  Un temple

Unes termes

Un artista, l'Eduardo Barragán.



Animeu-vos!!! És molt interessant!!!!


Gerard

divendres, 14 de setembre del 2012

Visita virtual a l'Empúries grecoromana


Voleu fer una visita virtual a l'Empúries del segle I?

En Jaume Mach ha obert un bloc -omnia mea mecum porto- on va fent públics els materials que elabora sobre Empúries, a més dels estudis sobre el comtat medieval.



Temple capitolí d'Empúries
Autor: Jaume Mach

Una part important del seu treball es dedica a representar edificis 3D i compartir-los a través del Google Earth. Tanmateix els edificis "recreats" no s'hi poden incloure i són els que ens han cridat més l'atenció.

Només cal clicar a sobre de la infografia

Us ha agradat?

Gerard

El pas del temps a Empúries



Ja tornem a estar amb vosaltres!

En aquesta estada fareu un passeig per la Història a Empúries i l'Escala, especialment. Aquest passeig abraça molts i molts segles, ¡ quin embolic!
Per facilitar-vos la feina, us proposem treballar una mica la cronologia d'EmpúriesCal fixar-vos especialment en el moment de l'arribada dels grecs, romans, les invasions, la formació del comtat 'Empúries i la fundació del poble de l'Escala com a conseqüència d'un fet natural.

Us servirà també per conèixer el què va passar després de l'abandonament del Municipium Emporiae, així com el seu passat medieval i una mica la seva història més recent. Aquesta cronologia us ajudarà a contextualitzar Empúries.  

Gerard
CdA Empúries

Ruïnes d'Empúries



Companys i companyes,


¿Us veieu visitant Empúries? Algú dirà: pedres i més pedres, i, a sobre, mal posades! Per a evitar aquesta percepció que tenen alguns i algunes, us proposem que abans de venir llegiu i treballeu a classe el conte d'en Màrius d'Empúries. És un noi d'uns 10 o 11 anys amb els seus amics i amigues. Vivien a Empúries el segle I dC i durant l'itinerari podrem resseguir les activitats que feien habitualment durant una jornada, trepitjant els mateixos carrers i les mateixes cases. Durant el recorregut que farem localitzarem i reconeixerem tots els llocs on vivien, estudiaven i jugaven en Màrius i els seus amics i amigues. Així serà més fàcil imaginar-nos com era aquesta ciutat fa.... quants segles?


És molt important que feu la lectura d'aquest  conte per tal de contextualitzar l'itinerari. Hem constatat que com més s'ha treballat el conte, més profit es treu de la visita. Per això us demanem que el llegiu, que el comenteu, que ens en feu preguntes, que us en feu vosaltres mateixos, de preguntes volem dir; que investigueu...

Si els i les professors/es, voleu tenir més informació de la visita que farem a les ruïnes, disposeu d'una guia de continguts d'en "Màrius d'Empúries". Només cal clicar a sobre i s'obrirà l'enllaç.


Si teniu alguns/es alumnes amb dificultats de comprensió podeu visualitzar el  resum del conte d'en Màrius.


TV3 va oferir un programa especial d'"Històries de Catalunya" dedicat a Empúries, amb un títol molt eloqüent: "Empúries, l'ànima de Catalunya".



Us hi fem un enllaç, per si us el vau perdre. Cliqueu sobre la imatge.




Gerard 
CdA Empúries


Preparació de l'estada: Sistema Dunar

Per aprofitar al màxim els dies que passareu a l'Alt Empordà i perquè la participació de l'alumnat sigui fruit de la recerca i la motivació, és convenient que treballeu els temes prèviament a les aules, en la temporització que creieu més adient.

No es tracta d'ampliar continguts sobre els temes sinó plantejar preguntes que permetin l'alumnat expressar el que pensen i a formular-se noves preguntes, si és el cas. Si ens podeu fer arribar aquestes preguntes i respostes de l'alumnat una setmana abans de la vostra arribada ens ajudareu a saber quin és el nostre punt de partida. No pretenem respostes correctes, sinó saber quines idees tenen sobre els diferents temes que es plantegen.

Per al recorregut pel sistema dunar d'Empúries previst per a la primera tarda, recomanem descarregar-vos la presentació, per veure i comentar amb l'alumnat, així com la Guia de continguts per als mestres.
Com que veniu amb 4t i 5è us enviem el material corresponent al cicle mitjà, ja que estem ben bé a començament de curs.
Fins aviat
Gerard


Horari i programa d'activitats




Companys, companyes,
Tenim anotat:
50 alumnes de 4t i 5è de Primària amb 5 professionals del centre que els acompanyaran, els dies 26, 27 i 28 de setembre de 2012. Pel nombre d'alumnes treballarem amb 3 grups.

Aquest és el programa d'activitats que hem pactat per telefon:


26 de setembre

11:00 Arribada al CdA i instal·lació a l'alberg
12:00 Presentació
13:00 Dinar a l'alberg
14:30 Sistema dunar d'Empúries
17:30 Fi de l'activitat
18:00 Berenar
20:00 Sopar

27 de setembre
08:30 Esmorzar
09:30 Ruïnes d'Empúries
12:30 Fi de l'activitat
13:00 Dinar a l'alberg
14:30 Cales de l'Escala i visita a Can Cinto Xuà
17:30 Fi de l'activitat
18:00 Berenar
20:00 Sopar

28 de setembre
08:30 Esmorzar
09:30 Museu de l'Anxova i de la Sal+Activitat de síntesi
12:30 Fi de les activitats al CdA
13:00 Dinar a l'alberg

Com ho veieu?
Recordeu que si voleu repartir les habitacions abans de l'activitat de presentació heu d'arribar pels volts de les 11. En cas contrari les haureu de repartir després d'haver berenat.

Gerard - CdA Empúries